Totaal aantal pageviews

zondag 5 februari 2012

Winter, winter, DIK WINTER.

Zonsopkomst boven de Eems.

Als ik dit verhaaltje schrijf, is het DIK winter. De temperatuur blijft overdag nu ook ver onder nul. Er worden temperaturen gemeten van min 7 tot min 10. Het is de hele week al winter. s'Nachts worden er temperaturen gemeten van min 15 tot min 22,9 graden [in Lelystad op 4 februari rond 9 uur s' morgens]. En echt, we zitten vandaag officieel in een koudegolf.
De waterdamp van de industrie stijgt bijna recht omhoog.
De Eems vormt de waterverbinding tussen de Waddenzee en de Dollard, langs de noordoost-kust van Groningen. Op dit moment zitten er veel soorten trekvogels langs de Schermdijk, in de haven van Delfzijl. Er zitten duizenden Bonte strandlopers, met tientallen Drieteenstrandlopers er tussen, een paar honderd Wulpen en Kluten, Wilde- en Bergeenden en niet vergeten de grote aantallen meeuwen en Scholeksters. Verderop naar de laag-waterlijn lopen en zwemmen een 100-tal Grauwe ganzen. Ook 7 Knobbelzwanen grondelen wat heen en weer. De vogels zoeken hier hun brandstof voor de koude dagen. Ze eten kleine wadslakjes, wormpjes en strandvlooien en deze vangen ze door het wadslik te filteren met hun snavel. Deze voedingsstoffen worden dagelijks twee keer aangevoerd, door de werking van eb en vloed.

Bonte strandlopers tussen de ijsschotsen, tijdens laagwater.
 Het is een fantastische ervaring om dicht bij de foeragerende vogels te komen en dan genieten van hun geluidjes. De Bontestranlopers zijn wel het meest luidruchtig. Ook hoor je de Kluten er duidelijk tussen door, maar het gegak van de Grauwe ganzen heeft toch wel de overhand. Schitterend!!!
Kluten op het wad.


Kleumende Meerkoeten op het ijs.

In de binnenhaven zitten de vele Meerkoeten dicht opeen gepakt op het ijs. Het havengedeelte is hier helemaal dichtgevroren. De Aalscholvers rusten uit op de meerpalen, totdat er weer wordt gespuid, dan duiken ze het koude water in, in de hoop een visje te vangen.
Genieten van dit winterse schouwspel is voor de komende dagen een MUST.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten