Totaal aantal pageviews

vrijdag 10 februari 2012

Vorst en ijsschotsen.

Bonte strandlopers. [Calidris alpina]

Nog steeds regeert Koning Winter met s'nachts strenge vorst en overdag lichte tot matige vorst. De watervogels beginnen het nu echt moeilijk te krijgen. Het slik is bedekt met ijsplaten en de mosselen zijn ook onbereikbaar.

Bonte strandloper. [Calidris alba]

Kluten. [ Recurvirostra avocetta]

Scholekster. [Haematopus ostralegus]

Gistermorgen liep ik langs de besneeuwde Schermdijk, op de plek waar de Scholekster-soos zich doorgaans bevindt. Het was een treurig gezicht daar onder bij de koelwateruitlaat. Hier vond ik: 15 dode Scholeksters [14 1e winter en 1 adulte vogel], 16 dode Drieteenstrandlopers, waarvan de meeste vogels de kop was verdwenen, 6 dode Tureluurs, 2 dode Steenlopers en 3 dode Wulpen. In totaal zaten er 269 nog levende Scholeksters, ruim 100 Kluten en een paar honderd Drieteenstrandlopers.
Scholekster-soosje.


Bonte strandloper [Calidris alba] in winterkleed.

Alle gevonden vogels waren broodmager. Het borstbeen was zo scherp, dat je er bijna een appeltje mee kon schillen. Voedselgebrek dus.
Paarse strandloper.[Calidris maritima]
Alle dode vogels worden opgestuurd voor onderzoek naar o.a. doodsoorzaak, evt. geboortegebied, leeftijd, enz.
Ook vandaag was het beeld niet veel vrolijker dan gisteren. Ik vond 6 adulte en 6 eerste winter Scholeksters, diverse Drieteenstrandlopers, 5 Wulpen en 1 Kluut.
Het sterftecijfer van de gemiddelde soos aantallen, van 300 Scholeksters, op de Schermdijk ligt nu al op 10%. Maar dan is het leed nog niet geleden, er gaan nog meer dood.
Het enige vrolijke aan vandaag was het zonnige weer en een mooie foto van een Paarse strandloper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten