Totaal aantal pageviews

donderdag 16 februari 2012

Roerdomp. [Botaurus stellaris]

Roerdomp in het Lauwersmeer, bij Ezumakeeg.

Roerdomp bij Ezumakeeg.

Vanaf dinsdag 14 februari is Koning Winter na 17 dagen gestopt met regeren. Voor veel mensen een opluchting, maar ikweet zeker dat dit voor nog veel meer watervogels geldt. Dus ben ik gisteren maar weer eens naar het Lauwersmeergebied gegaan om te kijken hoe het met de watervogels ging.


Roerdomp.

Aan de friese kant van de sluizen liepen zo'n 150 exx. Rotganzen te "grazen"op de zeedijk. Tussen deze ganzen bevonden zich minimaal ook 13 zgn. Witbuikrotganzen. [een ondersoort van de Rotgans]


Roerdomp, de stilste vogel van het moerasgebied.

Eigenlijk zie je de Roerdomp alleen maar tijdens langdurige, matige vorst of strenge vorst als de sloten en meren dichtgevroren zijn. Om toch aan voedsel te komen, leggen ze een groot deel van hun schuwheid af en komen wat meer tevoorschijn. Zo ook gistermiddag bij Ezumakeeg.
Je hoort ze eigenlijk alleen maar. Vooral in het voorjaar tussen het riet klinkt hun "whoeoep, whoeoep" door de rietvelden. Ze roepen dan de vrouwtjes op om te paren. Het is een machtig geluid in de vroege ochtend, vooral als er meerdere mannetjes tegen elkaar "whoepen". 

Roerdomp.
 Gelukkig trof ik deze moerasbewoner levend aan vlak bij Ezumakeeg. Van voorgaande jaren wist ik dat hier een wak moest zitten die langere tijd open blijft, waar ze dan opaf komen in de winter. Hier was het ijs, in de sloot, al voor een groot deel verdwenen en de foerageer mogelijkheden worden dan groter. De zon scheen al behoorlijk tussen het riet door en af en toe pikte de Roerdomp iets op om te eten. Ik kon niet duidelijk zien wat het was, maar in ieder geval iets tegen de honger.
Roerdomp in de zgn. "Paalhouding".
Nevenstaande foto geeft een goed beeld van de zgn.'" Paalhouding" tussen het riet. Deze houding nemen ze aan als er gevaar dreigt of als de vogels ergens van schrikken. De Roerdomp valt door zijn schutkleur van de veren dan geheel weg in de omgeving. Ze zijn er wel maar ze zijn moeilijk te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten