Totaal aantal pageviews

vrijdag 16 maart 2012

Rondje Lauwersmeer.

 Woensdag, 14 maart, zijn we het Lauwersmeer rond gefietst. Het weer was niet byzonder, maar het was droog en weinig wind. Fietsen achter op de auto, brood, koffie en versnaperingen mee en op naar Lauwersoog. En natuurlijk de route beschrijving van Staatsbosbeheer niet vergeten.


Konickpaarden in Ezumakeeg.

Rotgans met kleurringen. Vorig jaar mei geringd  op Terschelling.
In deze begeleidende folder staat de route beschreven en heel veel informatie over de bezienswaardigheden onderweg. De start is bij Het Boze Wijf. In principe kun je overal opstappen, omdat het een "rondje" is.

Fuut.
Het Nationaal Park Lauwersmeer ligt op de grens van Groningen, Friesland en de Waddenzee. Het Lauwersmeergebied is een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Vanaf de afsluiting in 1969 heeft de toenmalige Rijksdienst voor IJselmeerpolders de zorg gehad voor de inrichting en beheer van het Lauwersmeergebied. De natuurterreinen zijn in 1993 overgedragen aan Staatsbosbeheer. Een zoveel mogelijk ongestoorde natuur staat hier centraal.


Gezicht op Esonstad.
Rotganzen op de dijk bij de sluizen.
Brandganzen in de Anjummerkolken.
"Rondje Lauwersmeer" is een fietsroute van ongeveer 45 kilometer. Tijdens deze fietstocht fiets je rond het Lauwersmeer en kom je o.a. in en langs de verschillende natuurontwikkelingsgebieden van Staatsbosbeheer.  
De folder is gratis verkrijgbaar bij o.a. de diverse VVV-kantoren, Bezoekerscentrum Reidehoeve in Termunten en Staatsbosbeheer Lauwersoog.
Een fietstocht om ZEKER een keer te doen.

2 opmerkingen:

 1. Zie ik het nou goed dat er 2 witbuikrotjes tussen de rotjes lopen?

  André

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Afgelopen zondag voor de tweede keer een rondje Lauwersmeer gefietst; vorig jaar augustus de eerste keer en het blijft me mateloos bekoren!
  Vanaf Dokkum, waar ik woon, is het uit en thuis dik 60 kilometer, en eindeloos genieten.
  Hartelijke groet,

  Jeanneke.

  BeantwoordenVerwijderen