Totaal aantal pageviews

maandag 4 maart 2013

Brandganzen. [Barnacle Goose]

Eindelijk weer eens tijd gevonden om er een dagje op uit te trekken. Waar ga je dan naar toe om ganzen te kijken. Natuurlijk naar het Lauwersmeer. Rond 1960 bestond de totale wereldpopulatie uit ongeveer 20.000 vogels. Na 50 jaar schommelt dit aantal rond de 450.000 exemplaren. De vogels broeden in o.a. Noorwegen, Zweden, op Nova Zembla, op Spitsbergen en op de toendra's in noord Rusland. Een "speciale"groep Brandganzen verblijft op Spitsbergen. Deze groep, 10.000-12.000 vogels, overwinterd over het algemeen in de Solway Firth in Schotland. Een enkele vogel komt met de arctische vogels mee naar de Anjummer Kolken in Friesland. Hun broedsel bestaat meestal uit 6-8 vuilwit/groene eieren die in een donzig nest worden uitgebroed.
Na 29-32 dagen komen de eieren uit en gaan de ouders direct met hun kroost naar het water. daar zijn ze relatief veilig voor predatie. In jaren met veel roofdieren zoals Poolvossen en Kleine jagers, maar ook de Sneeuwuil, worden veel eieren en jongen opgegeten. Eens per drie jaar is het een zgn. "lemmingen"- jaar. In zo'n jaar worden veel jonge ganzen groot en zie je soms families met 8-10 jongen. De lemming is een klein knaagdiertje die op de toendra leeft en een heerlijk maal is voor de roofdieren.

Brandganzen groeperen zich in de Bantpolder.
Probeer de ringen te ontdekken in deze groep.
Kleurring B*PD Deze Brandgans is geringd op 9 juli 1992 bij Rone Ytterholme op Gotland. [Sweden] Het is een vrouwtje en nu dus bijna 21 jaar oud.
Al zie je al grote groepen ganzen nu al weer naar het noord-oosten trekken, in het Lauwersmeer zaten in totaal nog ongeveer tienduizend ganzen. Ze zijn onder verdeeld in Brand-, Kol-, Grauwe-, en Rotganzen. Vooral de Brandganzen waren er nog in grote getale. De ganzen volgen in het voorjaar de lente en in het najaar de vorstgrens. Nu de lente er aan staat te komen worden ze wat onrustiger en groeperen ze zich in grotere groepen. Dan wordt het ook leuk om ringen te gaan aflezen. Dat heb ik dus ook gedaan [zie foto].

Geringde vrouwtje Brandgans. [O9WH]
 

 
Paartje Brandgans met 2 jongen.
Deze gans is geringd bij Nearsholmen, op het eiland Gottland, in Zuid Zweden, op 9 juli 1999. Het is een vrouwtje en nu dus bijna 14 jaar oud. Bij dit koppel heb ik geen jongen kunnen ontdekken. Wel zijn er nog enkele families te ontdekken. Op de foto staat een ouderpaar met twee jongen van vorig jaar. Als ze zijn teruggekeerd in hun broedgebied, dan zullen de jongen hun eigen weg volgen.

Er vloog ook nog een groep van 13 Kleine zwanen over de Bantpolder.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten