Totaal aantal pageviews

zondag 31 maart 2013

Paarse strandloper. [Calidris maritima]

Engels: Purple sandpiper, Duits: Meerstrandläufer.
De Paarse strandloper behoort tot de familie van de strandlopers. [Scolopacidae] Er zijn 10 vogels in deze familie met als achternaam "strandloper". De Paarse strandloper is een vrij algemene wintergast.

De Paarse strandloper is een broedvogel langs ruige kusten, rotsachtige toendra's en veengebieden in de Bergen langs de Atlantische kust, tot aan de sneeuwgrens in IJsland en in Noorwegen. De broedperiode is van juni-juli en dan legt het vrouwtje 3-4 eieren. Er is slechts 1 legsel door de korte zomerperiode, en het zijn geen koloniebroeders.
Tijdens de trek zie je ze vaak op met zeewier begroeide pieren , glooiingen en strekdammen. Soms zie je ze in groepen, maar meestal alleen samen met Steenlopers. [Arenaria interpres] Ze springen dan van steen naar steen op zoek, onder het zeewier, naar hun voedsel, bestaande uit: Strandvlooien, kleine kreeftjes, schelpdieren en ander klein, eetbaar voedsel. Ze zijn erg tam en dus kun je ze gemakkelijk benaderen.
Toen ik woensdag j.l. de Schermdijk opreed, had ik een stil vermoeden dat ik er minstens een paar  zou zien. Er zat uiteindelijk slechts 1 exemplaar. Ik heb eerst wat foto's gemaakt vanuit de auto en na ongeveer een half uurtje ben ik op het asfalt van de dijk gaan liggen.Het werd een soort "kat- en muis-spel" tussen ons tweeën, want als ik dicht genoeg bij was om een foto te maken, vloog hij weer een stukje verder. Uiteindelijk was ik hem tot op zo'n twee en een halve meter genaderd, waar hij rustig bleef zitten en ik een paar leuke foto's kon maken, GEWELDIGE beleving van de natuur.
Genieten van de zon.

Tussen het schuim.
 
Paarse strandloper met 2 Steenlopers.

2 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Moi Annemarie,

   Bedankt voor je reactie.
   Ik doe mijn best om zoveel mogelijk mensen van mijn hobby mee te laten genieten. Gelukkig kan ik de steltlopers hier tamelijk gemakkelijk fotograferen en observeren.
   Vrgr,
   Ko.

   Verwijderen