Totaal aantal pageviews

zondag 16 februari 2014

Het voorjaar komt er aan.

Volgens diegene die het kunnen weten, ligt het voorjaar nu 3-4 weken voor op schema. Deze week was ik even op de Schermdijk en zag dat de niet alleen de Wilde eenden, maar dat ook al verschillende Scholeksters [Haematopus ostralegus] weer waren gepaard.
De Scholeksters komen aangevlogen over de Eems.
In de verte zag ik een grote groep Scholeksters vliegen boven de Eems. Even later gingen ze op het taluud van de Schermdijk zitten. Altijd een mooi gezicht en dan vraag je je af, hoe het kan dat ze niet tegen elkaar aanvliegen. Het zijn echte "vlieg-kunstenaars". Het duurt even voordat een ieder zit, maar als een ieder zijn plekje heeft gevonden, noemen we de groep een "soos" In de "soos" wordt vooral gerust en wordt het verenpak gepoetst.
 
Een ieder vindt zijn plekje om te rusten.

Eindelijk uitrusten in de "soos".


Het baltsen van de Scholeksters noemen we "tepieten".
 
 Wat verder weg van de soos zijn de paartjes bezig met het bepalen van hun broedterritorium. Dit baltsgedrag noemen we "tepieten". Genoemd naar het geluid dat de vogels er bij maken. Zowel de mannetjes als de vrouwtje nemen aan dit tafereel deel. Om te bepalen welke vogel bij wie hoort, zijn verschillende vogel gekleurringd. Op de dag dat de vogel geringd wordt, noteert men alle gegevens van de vogel, als: geslacht, gewicht, snavellengte en natuurlijk de kleurcode van de ring en het nummer van de aluminium ring van het Vogeltrekstation in Arnhem. Zo kan men altijd achterhalen waar, wanneer en wie de vogel heeft geringd. Ook de leeftijd is dan bekend.
De onderstaande codes betekenen: LO-BBWB = Links Orange-BlackBlack WhiteBlack
LG-BBWH= Links Green-BlackBWhiteH
De kleurcode wordt aangegeven in het Engels.

Scholekster met kleurring-code LO-BBWB
 

Scholekster met kleurring-code LG-BBWH
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten