Totaal aantal pageviews

zaterdag 1 maart 2014

Brandganzen [Branta leucopsis] in het Lauwersmeer.

Brandganzen in de buurt van Anjum.
Afgelopen week zijn we weer eens even naar het Lauwersmeer geweest om te kijken hoeveel ganzen er nog waren. Deze week zijn er, volgens de tellingen van de diverse telposten in het noorden van het land, al 10-duizenden ganzen in NO-richting vertrokken, naar hun Arctische broedgebieden.  
 
De groep gaat de lucht in.
Deze groep bij Anjum vloog plotseling op, door een schrik reactie van een overvliegende Blauwe reiger, om even later op een weiland verderop weer neer te strijken. Waarschijnlijk dachten de vogels dat er een Zeearend [Haliaeetus albicilla] aan kwam vliegen en zeg nou zelf: Het is altijd weer een fraai gezicht als de hele vlucht opvliegt.
 
 
Het werd "donker" aan de horizon.
 
Zij trokken zich er niets van aan en waren blij samen te zijn.
 Bij het Oude Robbengat hadden de mannetjes Brilduiker [Bucephala clangula] het druk. Ze zoeken naar voedsel als, plantaardig materiaal, schelpdieren, ed. Ook voor deze vogels begon het voorjaar te kriebelen. Er zaten twee paartjes. Af en toe zwommen ze half onder water, naar elkaar toe om hun partner te beschermen. Soms kwamen ze hoog boven het wateroppervlakte uit om elkaar te imponeren. Hier kan ik van genieten en wel uren naar kijken.
Mannetje Brilduiker.
 
Mannetje Tafeleend in de nieuwe jachthaven.
In de nieuwe jachthaven van Lauwersoog zwom ook nog een mannetje Tafeleend [Aythya ferina]. Ik wilde een leuke foto van hem maken, maar hij kon sneller zwemmen dan dat ik kon lopen door het losse zand. Maar de foto is redelijk gelukt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten