Totaal aantal pageviews

dinsdag 6 januari 2015

Kokmeeuwen [Larus ridibundus] met kleurringen.

Op 12 december 2013 las ik een geringde Kokmeeuw af van Frank Majoor. De expert op het gebied van Kok- en Stormmeeuwen. Deze vogel droeg ringnummer Rood 8.7 [R-87] Het is een mannetje en geringd in zijn 2e levensjaar. Mijn aflezing was de eerste vanaf de datum van het ringen op 23.12.2010 in het Oosterpark in Amsterdam.
Kokmeeuw Rood 8.7

Kokmeeuw Geel K583Dit jaar begon goed voor wat betreft het aflezen van kleurringen bij o.a. Kokmeeuwen. Allereerst zag ik een "oude bekende" uit 2013. Het was: Wit S52 uit Denemarken. Ringgegevens volgen nog.Vlak bij hem zat een "nieuwe" vogel voor mij. Het gaat om: Geel K583. Deze vogel zag ik op 2 januari ook in het Wilhelmina Park in Delfzijl. Het ringnummer heb ik dezelfde dag nog doorgegeven aan de ringer Dmitrijs Boiko van het vogeltrekstation in Riga [Letland]. Op 3 januari kreeg ik al de "life-list" van deze vogel. Deze Kokmeeuw is geringd op 15 juni 2013 bij het plaatje Saulkalne aan het gelijknamige meer in de buurt van Riga. De afstand vanaf de ringplek naar Delfzijl is ongever 1700 Km. Op de afleesdag was de vogel minimaal 597 dagen oud. Meestal worden de jonge meeuwen geringd als ze zo'n 2 weken oud zijn. Dan is de leeftijd van deze vogel nu 611 dagen.
Kokmeeuw Wit AF396
Op 4 januari zag ik weer een Kokmeeuw van vorig jaar december: Wit AF396 in Appingedam. In het Wilhelmina Park in Delfzijl zag ik op 4 januari wederom een nieuwe vogel met een metalen ring. Omdat tijdens het voeren de vogels nogal beweeglijk zijn, is het aflezen van het ringnummer erg moeilijk. Dan maar de camera erbij en foto's maken van alle standen van de vogelpoot. Nadat ik de foto's op de PC had bekeken kwam ik tot het ringnummer: Riksmuseum Stockholm 6176804. Hiervan heb ik nog geen terugmelding [ringgegevens].
Kokmeeuw Stockholm 6176804
In Delfzijl nabij het winkelcentrum De Wending zag ik op 5 januari een groep Kok- en Stormmeeuwen op het grasveld, in een plas water. Even kijken met de kijker en jawel hoor, een Kokmeeuw met een witte kleurring. Ik probeerde zo dicht mogelijk bij te komen om een foto te maken. Dat lukte redelijk, totdat er mensen kwamen om de eenden te voeren en toen kwam ook de Kokmeeuw vlak bij op het fietspad zitten. Een duidelijke foto was snel gemaakt. Het ging om ringnummer: Wit A775 uit Duitsland. Deze Kokmeeuw is als nestjong geringd in Kiel/Ellerbek Werftpark op 09.02.2013.

Zodra er terug meldingen, ringgegevens zijn, kom ik hierop terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten