Totaal aantal pageviews

dinsdag 17 februari 2015

Goudvink. Pyrrhula pyrrhula

Goudvink, man 
Deutsch: Gimpel
English: Bullfinch


Goudvinken zul je niet zo gauw te zien krijgen, ondanks de fel oranje-rode kleur van de mannetjes. De vrouwtjes vallen veel minder op door hun grijs-bruine kleur. Wel hebben ze allebei een zwart petje. Ook door hun zachte, treurige zang zul je ze niet vaak ontdekken. De mannetjes en de vrouwtjes maken allebei hetzelfde geluid.
Ze verschuilen zich vaak in de ondergroei van grote tuinen, parken, kerkhoven en in naald- en loofbossen.
Goudvink, vrouw.
Vogelaars zien ze graag, maar fruittelers hebben het niet zo op met Goudvinken. Ze vreten n.l. in rap tempo de knoppen van de takken en niet alleen van fruitbomen. Ze eten o.a. bessen, zaden, zonnebloempitten, insecten, knoppen en noten.
Het broedseizoen begint eind april tot in juli. Ze broeden 2 keer en af en toe ook nog een derde keer. De Goudvink is een betrekkelijke trekvogel, maar meestal blijven ze in hun eigen leefgebied. Dus het is een standvogel.
Twee Goudvink vrouwen en op de achtergrond een mannetje.
Herkenning:
Zowel het [♂] mannetje als het vrouwtje [♀] hebben een fraaie zwarte pet, witte vleugelstrepen, witte stuit en een donkere staart. Het vrouwtje is onopvallend door de rosse-bruine buik, hals en keel. Beiden hebben een korte, zware, zwarte snavel en korte poten. ze meten ongeveer 15-17 cm, soms iets groter.
Het aantal vogels blijft de laatste jaren constant en rond het jaartal 2000 telde ons land ongeveer 8500 broedparen [Sovon]. De Goudvink staat niet op de rode lijst.
Doordat de vogels in de zomer erg schuw zijn, heb je in de winter meer kans om ze te zien op de voedertafel. Je kunt ook strooivoer in de tuin verspreiden en zorgen voor bedekkende beplanting, waarin ze zich bij eventueel onraad kunnen terug trekken.
Er komt ook nog een tweede [onder]soort voor. De Noordse Goudvink. [Pyrhula pyrrhula pyrrhula]. Deze soort komt vooral in Scandinavië voor. Deze vogel heeft een fellere oranje-rode borst en is iets forser dan die bij ons voorkomt.
Op een van mijn "strooptochten" zag ik afgelopen zondag 11 exemplaren bij elkaar. 6 mannen en 5 vrouwen.
Goudvink man op een vaas met water.

1 opmerking: