Totaal aantal pageviews

vrijdag 6 februari 2015

Oehoe [Bubo bubo]

Oehoe in Lauwerszijl.
English: Eagle Owl
Deutsch: Uhu
Sinds enkele weken zit er een Oehoe in de omgeving van Lauwerszijl. Hij slaapt en rust meestal uit op een oud kraaiennest naast de boerderij. De vogel is op vrij korte afstand te benaderen en laat zich makkelijk fotograferen. Afgelopen donderdag ben ik er geweest om te kijken naar de vogel.Al meerdere keren werd het Lauwersmeergebied bezocht door Oehoe's. In augustus 2013 zat er een vogel bij de Kazerne. Later, in 2014, werd een vogel waar genomen bij de oude Kruitfabriek, die voorbijgangers aan zou vallen. De vogel bij de kazerne liet zich makkelijk fotograferen vanaf de weg, wat dan ook een hoop waarnemers en fotografen opleverde. Honderden vogelliefhebbers maakten dan ook van de gelegenheid gebruik om de vogel waar te nemen.
Opvliegende Oehoe. 
Als de vogel zit zie je zijn poten niet. Echter toen ik de vogel in Lauwerszijl boven in de nok van een boerderij fotografeerde, vloog hij op door pestende Zwarte kraaien en een Buizerd. Toen ik de foto aan een vriend liet zien zag hij een bruin ringetje, bandje of i.d. om de linkerpoot droeg. Dat wekte argwaan. Waarschijnlijk is het een ontsnapte vogel uit een dierenpark van een verzamelaar of een valkenier. De vogel draagt geen riempjes.
Ik heb de foto doorgestuurd naar OWN. [www.oehoewerkgroepnederland.nl].
Oehoe in vlucht.
Nader bericht volgt zo spoedig mogelijk als de melding terug is.
Ontsnapte Oehoe's.
Jaarlijks worden er 25-30 ontsnapte Oehoe's geregistreerd bij OWN. Sinds 2002 zijn er 133 vogels ontsnapt. [Bijgewerkt tot 20-03-2014]. Het gaat om 133 individuen en deze zijn in totaal bijna 400x gemeld. [Bron OWN]
Reactie van de OWN.
Waarnemingen van ontsnapte Oehoe's t/m 2013. [Bron OWN]

Inderdaad is dit een van de nog aanwezige "ontsnapte" Oehoe's in het Lauwersmeergebied.
OWN is fel tegen de handel in deze dieren. Mensen kopen er eentje in een impuls en komen er dan al snel achter dat het niet leuk is de Oehoe elke dag een cavia, rat of duif te moeten voeren. En dan "ontsnappen" ze. DIT ZIJN GEEN HUISDIEREN.
Oehoe in het Lauwersmeer op 18.08.2013

4 opmerkingen:

 1. Mooie waarneming Ko. Jammer nog steeds dat mensen deze en andere roofvogels zo nodig als bezit willen hebben met alle gevolgen van dien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Moi Roos,
  Dit ben ik helemaal met jou eens.
  Vrgr,
  Ko

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Great images. Any time you see an owl it's a special experience and it's great to be able to photograph it being chased off by the crows.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi geplaat hoor. Ik zie je blog voor het eerst. Ik ga je in mijn lijst zetten om je verhalen vaker te volgen. Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen