Totaal aantal pageviews

zaterdag 15 augustus 2015

De Wezel. [Mustela nivalis].

Deutsch: Mauswiesel
English: Weasel
Francais: Belette
Wezel.
Vorig jaar werden er regelmatig Hermelijnen [Mustela erminea] waargenomen bij de uitkijktoren in de Oostpolder langs het Zuidlaardermeer. Alleen die 4 keer dat ik er was, waren ze in geen velden of wegen te zien. Bij de trap van de uitkijktoren, waarvan de onderste treden kapot werden getrapt, zijn ze waarschijnlijk vertrokken. Hier zat een paartje met jongen.
Ook dit jaar is werd er weer regelmatig een exemplaar gezien en ook op andere locaties in de polder.Ik wilde het beestje ook nog graag eens op de "gevoelige plaat". Dus, dan maar op zoek. Wij met de fietsen achter op de auto naar Kropswolde. En verder op de fiets door de Oostpolder, Onnerpolder, Oosterpolder en de KWBP=Kropswolderbuitenpolder. Totale route-lengte van dit rondje Zuidlaardermeer is ca. 32 Km.
Wezel met pas gevangen Haasje.
Bij de uitkijktoren was geen Hermelijn te zien vanwege de drukte met dagjesmensen en die hebben meestal geen weet wat er leeft in de omgeving. Dan maar door naar de volgende bekende plek langs de Osdijk.
Echter halverwege lag een Haasje met iets bewegends ernaast. Er kwamen fietsers aan en  het "bewegende gedeelte" schoot over het fietspad naar de andere kant. het bleek een Wezel te zijn. Even later kwam hij/zij terug om zijn pas gevangen prooi op te halen. Hij ging links van het haasje staan en schoof hem naar de rechterkant van het fietspad. Weer gestoord door een tractor verdween hij in de berm. Gelukkig reed de tractor er niet overheen. ik heb het haasje opgepakt, hij was nog slap en warm, en weer naar de linkerkant gelegd.Even later kwam hij weer tevoorschijn, om te kijken waar zijn eten gebleven was. Dit gaf mij een mooie gelegenheid om een flink aantal foto's van de actie van deze rover in het gras te maken. Uiteindelijk heeft hij zijn voedsel toch opgehaald en in een holletje onder het droge gras, in de berm te verstoppen en onzichtbaar voor andere "jagers/dieven".
Gauw in de berm slepen.
Hier hebben de eventuele jongen in het nest een mooie maaltijd aan en waarschijnlijk blijft alleen het onderstaande over: [Zie foto] Hazenpootje.
Hazenpootje [Trifolium arvense].

Dit was een mooie, eerste ervaring met de ontmoeting van een Wezel.
Ook op de tweede plek was geen hermelijn te zien, maar ik ben meer dan tevreden met deze mooie foto's en ervaring.
Over een paar weken hebben de Hermelijnen jongen en dan is de kans groter op een ontmoeting, want dan zullen ze vaker op jacht moet voor hun voedsel. Dan maar hopen dat het lukt.
Op de uitkijk.

Verschil tussen Wezel en Hermelijn:
Een Hermelijn heeft altijd, dus ook in de zomer, een zwarte staartpunt.
Een Hermelijn heeft een langere staart dan de Wezel
De totale lengte van de Hermelijn is ca. 40 cm, de Wezel meet tussen de 17 en 31 cm, inclusief de staart van plm. 5 cm..
De Wezel is de kleinste van de twee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten