Totaal aantal pageviews

vrijdag 23 oktober 2015

Trekvogels in de Eemshaven.

Staartmees. [Aegithalos caudatus]

Vanmorgen was het goed weer en de zon scheen. Er was weinig wind uit het NO en dat gaf de "Vogelaar" moed. In de singels en en struiken wemelt het van de kleine trekkers. Hierin kunnen ze zich verstoppen voor predatoren. En die komen nog al eens langs. Hieronder een kleine greep van wat er te zien was vanmorgen.
Ik kijk altijd tussen de "gewone" Staartmezen of er ook nog een Witkoppige staartmees tussen zit. Vandaag had ik geluk, want er zaten er 3 vogels tussen. De naam van de Witkopstaartmees is zeer toepasselijk, zie foto.


Witkopstaartmees. Aegithalos caudatus caudatus]Het is druk in de Eemshaven. Vooral bij N-NO-wind komen de trekkers uit de Scandinavische landen en West Rusland. Een lust voor het oog om dit alles te zien. Je moet wel geduld hebben en even zoeken.
Zwartkop, man eet vlierbessen. [Sylvia atricapilla]

Deze Roodborst komt zeer waarschijnlijk uit Scandinaviƫ. De Scandinavische Roodborsten overwinteren hier en onze vogels trekken verder naar het zuiden.

Roodborst. [Erithacus rubecula]

Goudhaantje. [Regulus regulus]
De Goudhaantjes zijn beslist geen stilzitters. Ze komen aanvliegen en duiken in de Grove den, eventjes zie je ze en als je geluk hebt komen ze na enige tijd weer tevoorschijn tussen de groene takken, waar ze spinnetjes en insecten kunnen vinden. En dan is het de kunst om ze scherp op de plaat te krijgen. Probeer het maar eens.
Goudhaantjes is een apart verhaal. Deze, slechts 5 gram wegende vogeltjes, maken dezelfde overtocht als b.v. de Kraanvogels, ganzen, roofvogels, e.d. Ik heb nog steeds diep respect voor dit kleine schepsel.

Goudhaantje tijdens de landing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten