Totaal aantal pageviews

zaterdag 3 oktober 2015

Bijzondere paddenstoelen op de Sallandse Heuvelrug.

De Sallandse heuvelrug, een uniek natuurgebied in Overijssel. Dit najaar heb ik, voor mijn doen, heel veel nieuwe soorten paddenstoelen gezien. Sommigen kende ik alleen maar van een plaatje of foto. Maar ook soorten die ik jaren geleden ooit eens een keer had gezien, zoals de Cantharel of Hanenkam en wat te denken van de Gekraagde aardster.

Bloeiende heide in september.
Gekraagde aardster.
Hier in de bossen en slootkanten van de Sallandse heuvelrug, wordt je telkens weer verrast door deze soorten en vooral als je dan ook nog een specialist om je heen hebt, die ze bijna allemaal bij naam weet te benoemen. Je moet ze wel weten te vinden en zonder hulp van Gerard Steyn had ik er vele gemist zoals de Gewimperde- en de Gekraagde aardster. Fiets je gewoon langzaam door het bosgebied, dan nog zul je ze erg snel over het hoofd zien. Maar als je ze eenmaal weet te staan, is het niet moeilijk. Elke volgende dag dat je er weer komt is de situatie anders. Soms zijn ze geheel verdwenen maar soms staan er ook veel meer.


Cantharel of Hanenkam.
De meeste kans op veel soorten heb je in beuken- en/of gemengde bossen met een zonnige strook op het zuiden gericht, met een beetje vochtigheid en met een paar uur zon per dag, dan vliegen ze als paddenstoelen uit de bosgrond. Zelfs op de kale droge zandgrond komen ze boven.
Rood met Witte stippen.
We deden een wedstrijdje van wie de eerste Vliegenzwam zou vinden.
Natuurlijk won Gerard deze strijd. Het was nog wel een kleintje, maar hij stond er wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten