Totaal aantal pageviews

zondag 14 februari 2016

Een Velduil [Strix aluco] op de Punt van Reide.

Vandaag, zaterdag 13 februari 2016, een hele fijne wandeling gehad over de Punt van Reide. Het was een koude, winderige zaterdagmorgen, met in de afgelopen nacht lichte tot matige vorst. Door de vrij strakke wind was de gevoelstemperatuur rond de min 5. Lekker warm aangekleed was het prima wandelweer. We zijn gaan wandelen in 2 groepen. Bert heeft de ene groep meegenomen via de dijk en Ko liep met de andere mensen over het schelpenpad naar de dijk. Onderweg zagen we in de zwaaikom een groepje Brilduikers, enkele 10-tallen Tafeleenden en een behoorlijk aantal Wilde eenden.               
Onderweg langs de gladde glooiing zagen we een Drieteenstrandloper tussen het zeewier foerageren. De vogel was niet erg wild en we konden hem lange tijd volgen, tot hij over de Punt in een slenk verdween. We liepen in de volle wind langs de Dollardzijde naar de Punt. Toen we de Punt hadden “gerond” werd de wandeling toch wat aangenamer met de wind en de intussen opgekomen zon, in de rug liepen we naar de dijk.
Opvliegende Velduil op de Punt van reide.

Plotseling vloog er een Velduil uit een pol droog gras. Enkele 10-tallen meters verderop ging hij weer zitten. Dit was voor mij de eerste waarneming van een Velduil op de Punt, in al die 22 jaar dat ik er kom. Gelukkig had Mv. Schwab de camera paraat en kon ze er een foto van maken. Dank daarvoor.
Af en toe liepen we als groep bij elkaar, wat het vertellen over het gebied makkelijker maakte voor mij en soms in een lange sliert. Dat kwam doordat enige wandelaars geĆÆnteresseerd waren in landschapsfotografie. Toch zijn we met de hele, aangename groep bij de dijk aangekomen en konden we als groep deze mooie wandeling om 14.15 uur bij de Reidehoeve beĆ«indigen. Zoals bleek had een ieder ervan genoten en dat was ook onze bedoeling.
Ook werd er nog een Slechtvalk gezien en een plukplaats van een Havik, die een Houtduif had geslagen. Boven op de dijk zagen we een grote zwerm Bonte strandlopers boven het wad, met hun prachtige vliegkunsten, dan weer licht en daar op waren ze bijna niet te zien door hun donkere verenpak.
De wandeling wordt periodiek georganiseerd door: Het GroningerLandschap.

1 opmerking:

  1. Hallo Ko, fijn te lezen dat het een geslaagde wandeldag was met mooie waarnemingen, zeker leuk dat je de velduil hebt gezien.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen