Totaal aantal pageviews

zaterdag 7 mei 2016

Gele kwikstaarten.[ Motacilla fluva].

Heel veel Gele kwikken langs de dijk.
Vandaag, 7 mei 2016, was het "gele Kwikken-dag". We reden op de fiets onder langs de dijk van Delfzijl naar de Eemshaven. Onder weg had ik nog tegen mijn vrouw gezegd dat we weinig Gele kwikken zagen. Tot voorbij Bierummer Nieuwstad weinig of geen vogels. Toen we de bocht omkwamen begon het. Overal, echt overal Gele kwikken. De eerste vlucht betrof zeker 150-200 vogels. Snel van de fiets af en achter een dijkje kijken wat er voor soorten tussen zouden zitten. Al snel viel mijn "Kijker-oog"op een Engelse kwikstaart.
Engelse kwikstaart. [Motacilla fluva, spec flavissima]
De camera uit de fietstas gepakt en plat op mijn buik in het gras. "Kijk je uit voor de schapenstront"; riep mijn vrouw nog. gelukkig had ik daar op gelet en ik lag in het schone gras. Altijd lopen de vogels van je af en dus was het zaak om hem dichterbij te krijgen. Toen op een gegeven moment de hele groep opvloog door een overvliegende Blauwe reiger, had ik het geluk dat hij dichter bij ging zitten. Toen was het leuk fotograferen.
Noordse kwikstaart. [Motacilla fluva spec. thunbergi]
Er zaten veel gele kwikstaarten tussen en ook heel veel Noordse kwikken. Het was nu zaak om de mannetjes en de vrouwtjes te fotograferen. Toen dat gebeurd was, reden we verder in de richting van de Eemshaven. We zagen nog drie groepen kwikken van dezelfde grootte. Echter geen Engelse kwikken meer. Totaal schatte ik de hele groep op zo'n 500-600 vogels. Het verschil tussen de verschillende ondersoorten zit hem in de koptekening. De Engelse heeft een bijna geheel gele kop, de Gele kwikstaart [de meest voorkomende] heeft een grijze kop, terwijl de Noordse kwikstaart een bijna zwarte kop heeft, met achterop wat zilvergrijs.
Een paartje Torenvalken, die bovenop een nestkast zaten, waakte over de groep
Voor deze dag een hele leuke ervaring, want ik had nog nooit zoveel kwikken bij elkaar gezien.

5 opmerkingen:

  1. Wow dat waren hoop kwikken. Mooie waarnemingen Ko.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een mooi verhaal om te lezen Ko, en tevens weet ik er ook weer wat meer van hou je deze vogels kunt herkennen, leuk dat je dat publiceert , dan is er weer wat lezen en te leren m'n Dank daarvoor ga zo door zou ik zeggen met de vriendelijke groeten van Harrie Timmermans.

    BeantwoordenVerwijderen