Totaal aantal pageviews

zaterdag 9 juli 2016

Steltkluten in het Dannemeer.


Steltkluut. [Himantopus himantopus]
English: Black-winged Stilt
Deutsch: Stelzenlaufer
Het zal zo'n 15-20 jaar geleden zijn dat de Steltkluut een zeldzame verschijning was in Nederland. In het noorden van ons land was ook geen voldoende biotoop aanwezig om deze vogel te ontvangen. Als er toen een Steltkluut werd gezien, kwam half vogelend Nederland kijken.
Deze bijna tropische verschijning is een welkome aanvulling op de Nederlandse fauna, waar sommige soorten verdwijnen en anderen er bij komen. De soort kwam al veelvuldig voor in de Camarque, in Zuid Frankrijk en is daar een algemene broedvogel. Hier heb ik dan ook mijn eerste waarneming gedaan. Langzamerhand verplaatste de Steltkluut zich noordwaarts en nu dus ook bij ons als zomergast en of broedvogel.
Adulte Steltkluut. 
In 2008 heb ik mijn eerste waarneming in Nederland gedaan en wel in een drassig weiland net buiten Ten Boer. Enkele jaren later, in 2013, werden er een aantal adulte vogels gezien in de nieuwbouwwijk Meerstad, bij Groningen. Ook 2 van deze paren kwamen daadwerkelijk tot broeden en hebben daar enkele jongen grootgebracht. Een paartje met 2 en een paartje met 3 juvenielen.
Nu, in 2016, zag ik de eerste Steltkluut in het Dannemeer op 01-05-2016. Een paar maanden later kwam ik er weer, in juli, en zag nu een paartje met 3 halfwas juvenielen. Afgelopen week kwamen mijn vogel-vriend en ik er aanlopen en werden meteen luidruchtig verwelkomt door het mannetje die alarmerend opvloog uit de biezen. Het beviel hem waarschijnlijk niet dat wij kwamen kijken en kwam steeds dichterbij om even later weer luid alarmerend op te vliegen. Het vrouwtje bleef rustig met de 3 jongen foerageren tussen de vegetatie, waar ze ook zijn geboren.
Adulte vogel met 2 van de 3 juvenielen.
Vanmorgen, zaterdagmorgen om 06.45 uur, was ik er weer en werd wederom begroet door de luide alarm-roep van het mannetje. Dat geluid kun je niet missen als je in hun territorium komt en ze verraden zichzelf waar ze zitten. Even later voegde hij zich weer bij zijn familie, nadat hij eerst nog even rakelings mijn hoofd was gevlogen. Na een half uur genoten, gefotografeerd en gefilmd te hebben, vonden de vogels het blijkbaar genoeg en vlogen, opgeschrikt door een Blauwe reiger, in de verderop liggende, hoge vegetatie. Hieruit bleek: "De 3 jongen kunnen vliegen".
Alarmerende Steltkluut.
Op www.avifaunagroningen.nl staan ze nu bijna dagelijks vermeld.

7 opmerkingen:

 1. Dank voor je positieve reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Ko,

  Ik had graag 3 vogelringen willen melden en er een lifelist van verkregen. Weet jij waar dat ik dat best kan doen? Of kan je me daarbij even helpen hoe ik dat best doe?

  Alvast bedankt hoor.
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Peter,
   Zijn het kleurringen, metalen ringen of duivenringen?
   Ik hoor/lees van je.

   Verwijderen
  2. In dit geval gaat het om kleuringen van meeuwen maar als je wat tips hebt i.v.m. andere ringen en/of meldpunten, is elke informatie steeds welkom. Alvast bedankt voor je reactie Ko.

   Verwijderen
 3. Prachtige vogels en weer een leuk verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hennie, bedankt voor je reactie.

  BeantwoordenVerwijderen