Totaal aantal pageviews

dinsdag 5 juli 2016

Nog een Steenuilen-verhaal.

Op een avond na het eten nog even op de fiets door de gemeente Nijverdal, op zoek naar Steenuilen. We fietsten vanaf de camping naar Notter, in de richting van het spoor. Eerder deze week vertelde mijn vriend Gerard een verhaal over een verdreven Steenuilen-paar. Hij vertelde dat er vorig najaar een paartje Steenuilen is verdreven uit hun nestholte. Deze nestholte is eerder uitgehakt door een paartje Grote bonte specht, toen "gekraakt"door het Steenuilen-paar en die zijn op hun beurt weer verdreven door een paartje Kauwtjes. Over hergebruik gesproken! Deze nestholte is toendertijd door de Grote bonte spechten
Steenuil in een els.
uitgehakt in een beukenboom langs de weg naar Notter.
Toen Gerard en ik begin deze week langs een woning aan de Bosweg fietsten, vertelde hij mij dat hier ook een paartje Steenuilen in een nestkast broedden. Deze vogels werden regelmatig ook door anderen gezien en gefotografeerd. Toen werd ons een beetje duidelijk dat dit wel eens het verdreven paartje kon zijn. Ik had een afspraak met de bewoners van de woning dat ik de uilen bij hun in de tuin mocht fotograferen.
Jonge Steenuil voor het nest.
De nestingang van de kast was gericht op de keuken van de woning, zodat de bewoners konden zien wat er aan de hand was. Onder het genot van een kop koffie met een beschuitje met verse aardbeien, kwam het verhaal op de uilenkast. De bewoner had de kast in januari van dit jaar getimmerd en opgehangen en enkele weken nadien was de kast bezet door een paartje Steenuilen. Gerard en ik hebben het sterke vermoeden dat dit paartje weleens het "verdreven" paar kan zijn, ook al omdat de afstand hemelsbreed 4-500 meter is.
"Ik kiek oe aan".
In ieder geval hebben de beide vogels met succes gebroed, want ze hebben 3 prachtige nakomelingen groot gebracht, die regelmatig op de takken worden gezien en daar worden gevoerd door de beide ouders.
Op de terugweg naar de camping zagen we nog een enkele Steenuil boven een schuurdeur zitten en mijn vrouw ontdekte er nog eentje op de nok van een dak. Ze zei: "Heb je die daar al gezien?"Nee, die had ik nog niet gezien. De uil stak met zijn bol kopje net boven de nok uit.
Al met al dus een "uilenrijke"fietstocht van deze avond. Ik heb nog nooit zoveel Steenuilen op een avond gezien.
Steenuil op het dak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten