Totaal aantal pageviews

dinsdag 26 juli 2016

Witwangstern in het Dannemeer. [Chlidonias hybridus]

Deutsch:Weissbartseeschwalbe
Enlish: Whiskered tern
Witwangstern, adult Dannemeer.
Rond 1970 was de Witwangstern een zeldzame dwaalgast uit Zuid Europa en Noord Afrika in Nederland en die slechts een enkele keer tot broeden kwamen. Nu, in 2016, is de vogel veel algemener in de grotere dras/plas en moerasgebieden. Maar ook in nieuwe aangelegde natuurgebieden als Oostpolder bij Haren in 2013 [ in beheer bij Het Groninger Landschap] en het kort geleden [2015] gereed gekomen gebied van Dannemeer, bij Slochteren.[in beheer bij Staatsbosbeheer]
Een van de jongen wordt gevoerd.


Jonge Witwang doet vliegoefeningen.
Dit voorjaar is de vogel voor het eerst waargenomen in het Dannemeer. In eerste instantie leek het te gaan om 35-45 vogels, maar slechts een klein aantal kwam daadwerkelijk tot broeden. Dat niet alle jongen groot worden is bekend.. Vandaag zag ik slechts 3 vlieg-vlugge jongen die nog door de ouders werden gevoerd. op een gegeven moment vlogen er 13 Witwangen, samen met een grote groep Kokmeeuwen, in de lucht om de vliegende mieren te vangen, Terwijl ik zat te wachten op het voeren van de 3 jongen voor mij, kwam er een ouder langs met een kikker in zijn snavel, die gretig naar binnen werd gewerkt door het jong. Een pracht gezicht om te zien.
Ouder vogel met kikker.
De contacten tussen de jongen en de ouders hoor je al van verre. De ouder roept en het jong geeft antwoord. Zo wordt nooit het "verkeerde" jong gevoerd als er een aantal jongen bij elkaar zit.
Kenmerken:
In het voorjaar is het verenpak van de volwassen vogels mooi licht- tot donkergrijs, met een echt witte "wang"op de zijkant van de kop. Verder een zwarte kopkap, donker rode snavel en rode poten en een lei-grijze buik. Het volwassen-kleed veranderd nu al weer in een valer uitziend winterkleed.
De 1e winter vogels [dus de jongen van dit jaar] hebben een grof patroon van zwart-bruine dekveren, een zwarte snavel en zwarte poten. de staart heeft aan het eind ook een geblokt patroon.
3 hongerige jongen op een boomstronk.
Toelichting: Het mooiste is om op de fiets het gebied te verkennen. Je kunt dan helemaal rond fietsen en dat is vooral makkelijk met de stand van de zon. Aan het einde van de Dannemeerweg [doodlopend] in Schildwolde, is een parkeerplaatsje waar enkele auto's kunnen staan.
Coördinaten: [By Google] N 53º 14'2896 E 006º 47'0748

2 opmerkingen:

  1. Hallo Ko, wel heel bijzonder zo'n broedgeval van deze prachtige moerasstern. Het gedrag van voederen leuk vastgelegd. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen